Sofia Hedman, Svenska skolan i London

Kategori: Q/A

Tips och råd för nästkommande ssl:are

Hej! Vad kul kul du verkar ha det i London, även om det är stressigt ibland... Jag är själv lite sugen på att söka till Svenska skolan i London. Har du några bra tips och råd? Och den största frågan, kände du någon som skulle börja på skolan innan du åkte? Kram från Sverige! / Beatrice

Hej Beatrice! Jag tycker definitvt att du ska söka till SSL för ditt nästkommande år! Det man ska tänka på är väl hur annorlunda livet kommer vara här jämfört med i Sverige. Det finns både positiva och negativa saker med det som du kommer upptäcka själv. Något som är härligt när man bor ett år i London är iallafall att man kan krossa allas fördom om att "det alltid regnar i London". Det gör det inte. 

London är också en så mycket större stad och det finns mycket att upptäcka. Även om du kommer från en storstad i Sverige som Stockholm, Göteborg eller Malmö så är det väldigt mycket större här. 

Råd skulle väl kanske vara att om du väl kommer hit gör du en lista med saker du vill upptäcka, eftersom det annars tenderar att bli att man följer med strömmen. Dessutom är det bra också att fundera ut om du vill skaffa bankkort innan du flyttar hit exempelvis eftersom det kan vara ganska krångligt (för mig har det varit väldigt krångligt, men för andra har det gått jättelätt). Något som jag borde ha gjort dag ett skulle vara att jag skulle försökt göra en budget och planerat/fördelat pengarna mer eftersom när man är uttråkad är det lätt att man går och köper antingen kläder, skor eller något annat som man kanske egentligen inte behöver men det är väldigt fint så man köper det ändå. :)) Pengarna rinner alltså iväg väldigt snabbt dessvärre. 

Ett annat råd gällande allt här är väl att vara "open minded" om att uppleva nya saker, träffa nya människor, prova nya saker. Det tycker jag är bland de viktigaste eftersom annars blir det bara att man åker till Oxford eller Chelsea hela tiden och det blir lite tröttsamt i längden. 

Jag, personligen kände inte någon innan jag kom hit men jag var bekant med några stycken på skolan. Jag tror inte det spelar någon roll om man känner någon innan man åker eller inte. Om man åker med någon man känner väldigt väl kan det ju vara jättekul så klart men man måste också vara öppen till att lära känna andra. Hoppas detta svaret reder ut lite oklarheter för dig Beatrice. Kram :) 

Q/A Skolavgift + värdfamiljsavgift

Hej! Kul att läsa om ditt liv i London! Jag är lite intresserad själv att gå på SSL nästa år och undrar hur mycket man behöver betala för att gå där, samt om det är något annat viktigt man bör veta om hur det är att gå där? Tack på förhand! :)

Hallå där! :))Kul att du läser min blogg!! För att gå på SSL år 2014-2015 så är skolavgiften £8900, men genom din kommun kan du få med skolpengen och sedan så betalar du mellanskillnaden. För att bo i värdfamilj kostar £6600, det står du för helt själv. Viktigt du behöver veta är väl att du kommer få ta mycket ansvar för dina studier och vara väldigt självständig, det är några som inte är så vana med det. Samtidigt är lärarna villiga att ställa upp och det är oftast bara att gå och prata med de eller mejla de så hjälper de dig. Mattestuga finns även så det är väldigt bra om man är efter i matten eller inte förstår. Jag är personligen jättenöjd med skolan men det varierar från varje persons erfarenhet men vad jag vet så är 90% av alla eleverna nöjda. En annan sak som är positiv är att det inte lika ofta är prov som det är inlämningsuppgifter. Jag föredrar inlämning för att då lär man sig mer men det varierar ju från person till person.

Jag tycker definitivt att du ska söka hit för det är hur kul som helst! Hoppas du känner att du får svar på din fråga!

Q/A - 3an

Andrea 
för 8 timmar sedan

Hej Sofia! Jag går tvåan nu i Stockholm och funderar på att börja på SSL till nästa höst. Men det verkar vara så att de flesta tar utbytesår i tvåan och åker hem innan trean? Är den tredje klasssen ens stor och finns det folk som kommer dit efter tvåan också? /Andrea

 

Hej Andrea! I trean är det väl cirka 20- 30 pers. Det man måste komma ihåg är ju att det bor svenskar här och därför är en liten del av eleverna på svenska skolan "riktiga" Londonbor. Det finns även de som är så trötta på sin klass i Sverige att de åker hit i trean. Andra trivs så bra här att de väljer att stanna ett år till. Treorna kan också umgås alla tillsammans eftersom att klasserna inte är fulla. När du söker till London måste du också tänka på att vara öppen mot alla och vara öppen att lära känna folk i klassen/erna under dig. Vad jag vill säga är alltså att det finns folk som är kvar i trean och jag tycker inte alls det ska stoppa dig från att iallfall söka hit! Hoppas du tycker att du fick svar på din fråga! :) 

Andra bloggar

Anna 
för 6 timmar sedan

Är det några andra i din klass/skola som också har en blogg? det skulle vara skitsnällt om du kunde länka! jag funderar på att söka in till nästa år(går 1an nu så kommer isf gå 2an där), och det skulle vara schysst ifall man fick läsa lite mer om vardagslivet där och vad man gör i skolan osv. din blogg är asbra, men skulle följa flera stycken för att få en större bild av hur det är osv.

 

Bloggar av folk i min skola:

Alice

Moa

Ida

Jonna

Emma H

Emma A

Daniella 

Emma W

Fredrik

Astrid

Anna

Ebba 

Linnea

 

Innan jag kom hit läste jag Johanna Andersson, Matilda Schwieler, Frida Bergström. Hoppas du är nöjd med alla bloggarna :)

 

 

Svar på fråga 2

Vad kostade det totalt att studera i London och vilka åker du med? (Ef, sts..?)

Jag åker själv så jag använder inget företag som hjälp alls.Priset varierar på skolavgiften. Iår är det £8900 pund för hela läsåret men de flesta kommunerna får du med dig skolpengen hit så du inte behöver betala hela skolavgiften. Därutöver har du värdfamiljsavgiften som är £6600 för hela läsåret (tänk att ett pund är cirka 12 kr). Den står inte skolpengen för alls. Sen måste du ju komma ihåg att du kommer behöva cirka £300-350 pund i månaden att leva på dvs köpa lunch, shopping och andra nödvändigheter. Hoppas du tycker att du fick ett bra svar på din fråga!

Svar på fråga

Får ni festa på klubbar? Eller vad menar du när du säger att ni går ut? :) trodde nämligen det vad strikt i England det där men klubbar i London osv :) kram

Hej! Ännu har vi bara varit inne i stan med killar och då är alla promoters jättehårda. Igår var vi ute på en restaurang & bar i Richmond och hade mycket kul. Man måste inte gå till klubbarna bara för att ha kul tycker jag! Jag tycker det roligaste att vara social Hoppas du tycker detta var tillräckligt svar på din fråga. :) 

Bild från igår på mig och Moa :))

Upp